SURKEAN KAUPASSAKÄVIJÄN TUNNUSTUKSIA

Mä voin myöntää, että oon kertakaikkiaan säälittävä ruokaostosten tekijä. Suunnitelmallisuutta ei oo nimeksikään, kaupassa tulee käytyä ihan milloin sattuu ja mukaan lähtee yleensä mitä milloinkin nyt vaan mieli sattuu tekemään. Kaiken huipuksi jätän liian usein ruokakauppareissut niille hetkille, kun jääkaappi ammottaa jo tyhjyyttään ja maha kurnii kovasti ja voi pojat, siitä ei kuulkaa seuraa yhtään mitään hyvää. Koskaan.

Silti en oo vieläkään oppinut tekemään tohon muutosta.
Mut haastettiin äskettäin suoriutumaan viikon ruokaostoksistani alle 50 eurolla ja koska tähän mennessä kauppareissut on suoritettu vähän turhankin puolihuolimattomasti ja näinollen myös rahankulutus on ollut aika paljon hurjempaa, niin lähdin mielenkiinnolla messiin! Pieni ryhtiliike tän asian suhteen tekis nimittäin hyvää niin omalle mielelle kuin myös sille taskussa olevalle lompakollekin.

Vaikeinta tässä viikon kestävässä haasteessa oli omalla kohdallani ehdottomasti ostosten etukäteensuunnittelu, jota en oo tähän mennessä harrastanut muutamaa hassua kokeilua lukuunottamatta kertaakaan. Mulla on ollut huonona tapana mennä kauppaan ilman mitään kauppalistoja ja napata hyllyistä mukaan vähän mitä sattuu ja tää on kuulkaa se kaava, jolla kauppareissuja ei todellakaan kannata hoitaa. Tulee nimittäin ostettua yhtä jos toistakin turhaa ja kotona saa miettiä, että miksköhän tää meni nyt taas näin. Nyt yksinasuessani ruokakaupassa tulee ravattua entistä harvemmin, mutta pari kertaa viikossa tehtävään isompaan kauppareissuun saa helposti uppoamaan vähintään sen 30-40 euroa per kerta – pienellä vaivalla ja suunnitelmallisuudella tota summaa saisi supistettua varmasti edes vähän pienemmäksi.

Tiesittekö muuten, että Siwoista ja Valintataloista saa muuten nyt 6.1. alkaen opiskelijakorttia kassalla vilauttamalla 5% alennuksen päivittäistavaratuotteista sekä 15% alennuksen käyttötavaratuotteista? Pidemmällä tähtäimellä noista prosenteista muodostuu aika kivat (ja varmasti hyvinkin toivotut) säästöt opiskelijan lompakkoon! Opiskelija-alennus on toteutettu yhteistyössä Frankin kanssa, jonka etujen piiriin kuuluu suurin osa Suomen opiskelijoista.
Tällä haasteviikolla päätin tosiaan miettiä ostoslistaani vähän etukäteen jo ennen kauppaan menoa ja pakko myöntää, että se teki muuten helposti tuskaisaksi muuttuvasta kauppavisiitistäkin paljon iisimmän – nappaat mukaan vaan tismalleen ne tuotteet joita oot tullut hakemaan, kipaiset kassan kautta kotiin ja that’s it. Tätä lisää jatkossakin, kiitos!
Mä oon alkanut viimeaikoina tekemään ruokaa niin, että jokaisesta satsista riittää syötävää muutamallekkin eri kerralle – näinollen ei tartte ihan joka päivä häärätä keittiössä safkaa vääntämässä, vaan nälän iskiessä ruoka oottelee jo valmiina jääkaapissa.

Tällä viikolla tein muutamaan otteeseen esimerkiksi helppoja keittoja, jotka on edullisuutensa lisäksi (kattilallinen jauhelihakeittoa kustantaa reilut 5 euroa ja mä voin syödä siitä pari-kolmekin päivää) mitä parhainta ruokaa kylmille talvipäiville ja niistä riittää helposti useammallekkin päivälle. Alta löydätte mun uusimman suosikin ohjeen!
Vaikka ette oiskaan kasvissosekeittojen ystäviä, niin tätä ei kannata tyrmätä heti ensi-istumalta – on muuten yks parhaista sellaisista, joita oon koskaan maistanut! Bongasin ohjeen hetki sitten Millan blogista ja oli ihan pakko käydä heti tuumasta toimeen. Keittoon tarvitaan yksi iso bataatti, neljä porkkanaa, iso sipuli, 0,75 dl vettä, purkillinen kookosmaitoa, valkosipulia, srirachaa, kasvisliemikuutio, inkivääriä sekä limeä.

Pilkotaan sipuli ja kuullotetaan se kattilan pohjalla oliiviöljyssä, jonka jälkeen lisätään inkivääri ja valkosipuli mukaan. Liuotetaan kasvisliemikuutio veteen, pilkotaan porkkanat sekä bataatti pieniksi kuutioiksi ja heitetään ne kookosmaidon kanssa kattilaan. Lorautetaan mukaan vähän srirachaa ja annetaan kiehua, kunnes vihannekset on pehmeitä. Surautetaan vihannekset sauvasekoittimella tai blenderissä tasaiseksi, lisätään vähän suolaa ja puristetaan lime mukaan. Ja voilá, valmista tuli! Päälle vielä vähän raejuustoa ja ihanan tulinen kasvissosekeitto on valmis. Yksi annos kustantaa helposti alle 0,5 euroa ja syötävää riittää useammaksi päiväksi.

Mun haasteviikko sujui yllätyksekseni tosi iisisti, kunhan vaan näin etukäteen vähän vaivaa suunnittelemalla kauppalistaa ennen lähi-Siwaan iskemistä. Toi on se juttu, johon pitää ehdottomasti panostaa myös jatkossa! Silloin vältytään nimittäin suuremmilta virheostoksilta, rahanmeno vähenee huomattavasti ja ruokaa tulee ostettua just sen verran kuin sitä oikeesti tarvitseekin. Tällä linjalla jatketaan tulevaisuudessakin!


Share:

0 kommenttia